Οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» στο Μουσείο Μπενάκη

ασπρόμαυρη φωτογραφία, παράθυρο στη θάλασσα
· Παρουσιάσεις Φωτογράφων · Αθήνα // Δημοσίευση: 02 Απρ 2010

πρόγραμμα συναντήσεων Μάρτιος - Ιούνιος 2010

Από τον Οκτώβριο τού 2005 οι «Συναντήσεις τής Πέμπτης» γίνονται όλες στο αμφιθέατρο τού Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.

Τις «Συναντήσεις» προλογίζει και συντονίζει ο πρόεδρος του «Φωτογραφικού Κύκλου» Πλάτων Ριβέλλης.

Το περιεχόμενο των «Συναντήσεων της Πέμπτης» περιλαμβάνει:

  • Παρουσιάσεις του έργου νέων Ελλήνων φωτογράφων (προβολή περίπου εκατό φωτογραφιών του καθενός με σχολιασμό από τον Πλάτωνα Ριβέλλη και συζήτηση των φωτογράφων με το κοινό).
  • Παρουσιάσεις του έργου νέων Ελλήνων σκηνοθετών με ταινίες μικρού μήκους (εισαγωγή από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, προβολή των ταινιών και συζήτηση των δημιουργών με το κοινό).
  • Παρουσιάσεις του έργου μεγάλων σκηνοθετών τού παγκόσμιου κινηματογράφου (εισαγωγή από τον Πλάτωνα Ριβέλλη, επιλεκτική προβολή αποσπασμάτων από τα έργα τους). Παραλλαγή αυτής της κατηγορίας θα είναι η παρουσίαση ενός επί μέρους μικρού θέματος μέσα από το έργο δύο η περισσοτέρων σκηνοθετών.
  • Διαλέξεις γνωστών καλλιτεχνών και επιστημόνων καθώς και ομιλίες ανθρώπων που έχουν σχέση με τη φωτογραφία και τις τέχνες.
  • Συναυλίες και προβολές, και ό,τι άλλο μπορεί να έχει σχέση με καλλιτεχνικά και γενικότερα πνευματικά ενδιαφέροντα.

Πρόγραμμα των συναντήσεων της Πέμπτης στο Μουσείο Μπενάκη (οδ. Πειραιώς)
Μάρτιος 2010 - Ιούνιος 2010

4 Μαρτίου
Δημήτρης Προύσαλης. Ένας "παραμυθάς" αφηγείται.

11 Μαρτίου
Πλάτων Μαυρομούστακος (Θεατρολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) «Εικόνες τής σκηνής και χρήσεις τού αρχαίου δράματος».

18 Μαρτίου
Παρουσίαση τού φωτογραφικού έργου μελών τού «Κύκλου».

15 Απριλίου
Τα βασικά στελέχη τού Φωτογραφικού Αρχείου τού Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιάσουν το έργο και τις δραστηριότητές του.

22 Απριλίου
Ο Χρήστος Κοψαχείλης (από τα ιδρυτικά μέλη τού «Φωτογραφικού Κύκλου» και μέλος τού Διοικητικού Συμβουλίου του) θα παρουσιάσει τη δουλειά τής Φωτογραφικής Ομάδας Κερατσινίου, την οποία έχει ιδρύσει ο ίδιος και στην οποία διδάσκει εδώ και πολλά χρόνια. Θα δείξουν επίσης δουλειά τους οι φωτογράφοι-μέλη του «Κύκλου» Περικλής Αντωνίου και Γιώργος Χαβουτσάς.

29 Απριλίου
Θα προβληθεί (με αγγλικούς μεσότιτλους και εισήγηση τού Πλάτωνα Ριβέλλη) η βωβή ταινία Phantom (1922) τού Γερμανού σκηνοθέτη F.W. Murnau (1988-1931).

6 Μαΐου
Θα παρουσιάσουν δουλειά τους οι φωτογράφοι τού «Κύκλου» Μάνια Μπενίση, Νίκος Κανταράκιας και Γεράσιμος Τσέπας.

13 Μαΐου
Ο Πλάτων Ριβέλλης θα παρουσιάσει το έργο τού Γάλλου σκηνοθέτη Jacques Tati (1907-1982).

20 Μαΐου
Ο καθηγητής τής Φιλοσοφίας τού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παύλος Σούρλας θα μιλήσει με θέμα «Ηθικές και αισθητικές κρίσεις».

27 Μαΐου
Ο Πλάτων Ριβέλλης θα παρουσιάσει το έργο τού Ιάπωνα σκηνοθέτη Yasujiro Ozu (1903-1963).

3 Ιουνίου
Θα προβληθεί (με αγγλικούς μεσότιτλους και εισήγηση τού Πλάτωνα Ριβέλλη) η βωβή ταινία Άμαξα Φάντασμα (1921) τού Σουηδού σκηνοθέτη Victor Sjostrom (1879-1960).

10 Ιουνίου
Ο Μάνος Λυκάκης (μέλος τού «Φωτογραφικού Κύκλου» και δάσκαλος τού τεχνικού τμήματος των σεμιναρίων του) θα παρουσιάσει τη δουλειά των μελών τής Φωτογραφικής Διαδικτυακής Κοινότητας Photomind, την οποία έχει ιδρύσει και τής οποίας τη δουλειά επιβλέπει ο ίδιος.

Είναι πιθανόν για λόγους ανωτέρας βίας να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή. Για απορίες να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210-3645577 (από 13:00 μέχρι 21:00).