Ουτοπία

αφίσα έκθεσης
· Εκθέσεις · Αθήνα // Δημοσίευση: 18 Ιουν 2012

έκθεση 74 φωτογράφων - μελών της Φωτογραφικής Ομάδας ΜΕΤΑpolis

Το METAPolis σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δικής του «Ουτοπίας», της έκθεσης φωτογραφίας 74 φωτογράφων-μελών της Φωτογραφικής του Ομάδας, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 20:00 υπό την Αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου. Ο χώρος του ΜETAPolis, στον πυρήνα του ιστορικού εμπορικού κέντρου της πόλης, μετατρέπεται σε χώρο πειραματισμού για τα μέλη των τριών κύκλων της Φωτογραφικής του Ομάδας (εισαγωγικό και προχωρημένο Ι & ΙΙ) που φωτογραφίζουν την «Ουτοπία» του τώρα, πέρα από κάθε οικονομική, πολιτική ή κοινωνική έννοια.

Μία «Ουτοπία» πάντα συνδέεται έντονα με μια αισιόδοξη, ιδεαλιστική, σχεδόν αδύνατη και ανέφικτη τελειότητα που όμως οδηγεί ιστορικά στο δυνατό και στο εφικτό. Θα μπορούσε να είναι ευτοπία ή δυστοπία, αλλά η δική μας είναι «Ουτοπία» (ου+τόπος) γιατί φεύγοντας από τη γεωγραφική και χρονική πραγματικότητα που δεν μας καλύπτει, δημιουργούμε τη δική μας, την «Ουτοπία» της Τέχνης με μόνες σταθερές το Φως και τη Φωτογραφική μας Μηχανή. Εκεί όπου ο καλλιτέχνης εξαφανίζεται μέσα από το δημιούργημά του, αφομοιώνεται σε μια εμμονή, σε μια μικρογραφία του σύγχρονου αστικού τοπίου, σε μια φθαρμένη υλικότητα που μεταβάλλεται κάθε στιγμή σε κάτι νέο.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε διαφορετικά Επίπεδα αποκαλύπτοντας την ψευδαίσθηση της διαλλεκτικής διάθεσης της «Ουτοπίας» μας:
Όροφος Ι: εικόνες που συλλέγουν το αστικό τοπίο που γεννάμε και μας αναγεννά στη δική μας «Ουτοπία» (εισαγωγικά τμήματα φωτογραφίας).
Όροφος ΙV: εικόνες που συγκεντρώνουν τη συνοδοιπορία παρόντος και παρελθόντος σε έναν ακατέργαστο χώρο άτακτων δωματίων. Το φωτογραφικό παιχνίδι αφήνεται στα χέρια σας, να ανακαλύψετε το συμβολισμό της ζωής σε εγκαταλελειμένους χώρους μιας γεωγραφικά μεταλλασσόμενης «Ουτοπίας» (τμήμα προχωρημένων ΙΙ) και την εκδήλωση του υποκειμενικού ως διαφορετικά ομοιώματα μιας σύγχρονης ατομικής ψευδαίσθησης της «Ουτοπίας» (τμήμα προχωρημένων Ι).

Παράλληλες Δραστηριότητες στο METApolis

22, 23 & 24 Ιουνίου | Φωτογραφικό Bazaar
To METApolis και oι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουμε ένα bazaar Φωτογραφίας με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της δράσης των ΓτΚ, αλλά και για να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους αγαπούν την Φωτογραφία να παρευρεθούν στην έκθεση που πραγματοποιείται με θέμα την Ουτοπία.

27 Ιουνίου 18.30 – 21.00 | D800/D800E & D4 Nikon - Όταν η Τεχνολογία  συναντάει την Τέχνη

To METApolis και η εταιρεία ”ΓΕΡΑΜΑΣ” ( Nikon Selective Distributors) δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη του  METApolis, αλλά και σε όσους αγαπούν την Φωτογραφία να παρευρεθούν στο πρώτο Touch & Try των νέων επαγγελματικών Φωτογραφικών μηχανών της Nikon, D800/800Ε & D4

29, 30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου | Φωτογραφικές Βραδιές Προβολών

Παρασκευή 29 Ιουνίου 21.00 – 23.00 | Ι Love Athens
Οι νέοι φίλοι της Φωτογραφικής μας Ομάδας παρουσιάζουν ατομικά πως βίωσαν και ξανα-αγάπησαν την Πόλη μας

Σάββατο 30 Iουνίου 21.00 – 23.00 | A) Create Digital Collages, B) Monde Uganda
Το ταξίδι για τους «PHOTOAlites» συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά με δύο παρουσιάσεις. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε την επιρροή από τον David Hockney και τη διαδρομή στα άγνωστα μονοπάτια του Digital Collage που πραγματοποιήθηκε  με την καθοδήγηση του δασκάλου Θ. Βερονίκη. Στο δεύτερο μέρος τρία μέλη της Ομάδας μας, παρουσιάζουν το ταξίδι τους στο χωριό μας στην Ουγκάντα.

Κυριακή 1 Ιουλίου 21.00 – 23.00 | Ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta).
Στο τρίτο μέρος των παρουσιάσεων βλέπουμε την προσπάθεια μετάλλαξης και τoν πρώτο προσωπικό πειραματισμό των φίλων του ΜETApolis που για δεύτερη χρονιά βρίσκονται μαζί. Ένα παιχνίδι- συνομιλία 20 εραστών της εικόνας και της αναζήτησης.

Η Φωτογραφική Ομάδα METApolis
Η METApolis, η Φωτογραφική Ομάδα που ίδρυσαν το 2009 ο Γιάννης Γιαννακόπουλος και ο Κώστας Κουρτίδης, αναζητά τη δική της μετεξέλιξη της πόλης, αλλά και κάθε κομμάτι που δημιουργεί την ίδια και την αντανάκλασή της, την METApolis. Το Επίπεδο Ι αποτελείται από επίδοξους φωτογράφους που ξεκινούν για πρώτη φορά και ανακαλύπτουν τη δημιουργία της φωτογραφίας. Το Επίπεδο ΙΙ αποτελείται από καλλιτέχνες, αιώνια ερασιτέχνες, που συνεχίζουν τα τελευταία χρόνια μαζί ως ομάδα να πειραματίζονται και να ανακαλύπτουν πτυχές της φωτογραφίας υπό την καθοδήγηση των Δασκάλων τους. Η METApolis, ένα παιχνίδι ανάμεσα στο χρονικό «μετά» (post) και στο «ομοαναφορικό μετά» (meta), είναι ένα ταξίδι ανάμεσα στα διαφορετικά «κλικ» που παγιδεύουν στιγμές.. αναμνήσεις (παρελθόν), ψευδαισθήσεις (παρόν), όνειρα (μέλλον) σε παράλληλους χρόνους. Η ΜΕΤΑpolis είμαστε εμείς…

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, ώρα 20:00

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γιαννακόπουλος, Κώστας Κουρτίδης
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου