Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας

· Workshops · Φιλιππιάδα // Δημοσίευση: 03 Απρ 2015

τριήμερο φωτογραφικό workshop στη Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας

Φωτογραφικό Πορτρέτο – Σύγχρονες Προσεγγίσεις
Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε μια τάση στη σύγχρονη καλλιτεχνική φωτογραφία που εστιάζει σε κάτι γνώριμο για όλους μας, το πορτρέτο.

Η συγκεκριμένη θεματική είναι ένα πεδίο που κάθε φωτογράφος θα πρέπει να εξερευνήσει και να πειραματιστεί στη δημιουργική του πορεία εξέλιξης φέρνοντας στο προσκήνιο το άτομο – επώνυμο ή ανώνυμο – και την κοινωνική ή πολιτιστική του ταυτότητα.

Η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση και η επικράτηση του διαδικτύου, έχουν φέρει κοινωνικές αλλαγές που έχουν επηρεάσει την έννοια της «ταυτότητας». Ποιο είναι το νόημα της έννοιας της ταυτότητας σήμερα; Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που η φωτογραφία θέλει να απαντήσει καθώς μελετά τηv πολυπολιτισμική ταυτότητα των ανθρώπων.

Η δύναμη αλλά και η πολυμορφικότητα του φωτογραφικού πορτρέτου, καθώς και η αλληλεπίδραση μεταξύ του «παραδοσιακού ύφους» και της σύγχρονης ερμηνείας είναι πεδία που θα ερευνήσουμε μέσα από το σεμινάριο. Θα εξετάσουμε το έργο σύγχρονων φωτογράφων πορτρέτου και θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών στο πεδίο αυτό.

Το σεμινάριο έτσι θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύγχρονη «προσωπογραφία», καθώς και τη σχέση μεταξύ υποκειμένου, παρατηρητή και φωτογράφου. Θα μελετήσουμε τη σχέση του φωτογράφου και του φωτογραφιζόμενου καθώς και τον ενδιάμεσο χώρο που καθορίζει τη φωτογραφική αυτή σχέση.

Θα μας δοθεί η δυνατότητα να ερευνήσουμε λοιπόν και να οριοθετήσουμε φωτογραφικά τις ανθρώπινες συναναστροφές μας, τα πρόσωπα, τους χαρακτήρες, καθώς και τα αντικείμενα και τους χώρους που σχετίζονται με αυτά. Θα εστιάσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και επαφές, ακολουθώντας βιωματικές εμπειρίες και ίχνη, συναισθήματα και συγκινήσεις.

Θα αφηγηθούμε φωτογραφικά κάθε τι που μας απασχολεί συνειδητά ή ασυνείδητα στις ανθρώπινες επαφές. Προσωπικές αφηγήσεις, ανθρώπινες εμπειρίες και μνήμες.

Θα πειραματιστούμε με τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης και σκηνοθεσίας, την επιλογή των προσώπων και των χώρων. Θα περιοριστούμε γεωγραφικά σε πεδία οικεία και θα εξασκήσουμε το βαθμό συγκέντρωσης της προσωπικής μας ματιάς.

Θα συζητήσουμε πρακτικά και τεχνικά θέματα (θέματα φωτισμού, συνθηκών χαμηλού φωτισμού), θέματα σύνθεσης, καθώς και ζητήματα σχέσης μορφής - περιεχομένου και προσωπικού ύφους.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φωτογραφίσουν εντατικά, να πειραματιστούν και να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία σχολιασμού – κριτικής των φωτογραφιών.

Στόχος του σεμιναρίου είναι εντός δύο ημερών ο κάθε συμμετέχων να έχει παράξει ένα σώμα προσωπικής δουλειάς, να έχει εξασκήσει το βαθμό φωτογραφικής αφήγησης, να έχει εξελίξει την κριτική του/της ματιά και να έχει κατανοήσει τις πρακτικές προσέγγισης ενός φωτογραφικού θέματος.

3-5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Εισηγητής: Λάμπρος Παπανικολάτος
Σύνολο ωρών Workshop: 18 +
Τόπος Διεξαγωγής: Φιλιππιάδα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
16:00 - 21:00

Εισαγωγή στο workshop
Παρουσίαση - Γνωριμία συμμετεχόντων
Εισαγωγή και πρώτη παρουσίαση της θεματικής
Ανάθεση στους συμμετέχοντες φωτογραφικών ασκήσεων για την επόμενη μέρα

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
14:00 - 20:00

Ανάπτυξη της θεματικής και παρουσίαση σύγχρονων τάσεων
Προσέγγιση τεχνικών παραμέτρων
Κριτική φωτογραφιών των συμμετεχόντων στα πλαίσια του workshop
Ανάθεση στους συμμετέχοντες φωτογραφικών ασκήσεων για την επόμενη μέρα

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015
12:00 - 19:00 0

Κριτική φωτογραφιών των συμμετεχόντων στα πλαίσια του workshop
Εμβόλιμες αναφορές σύγχρονων καλλιτεχνών πρακτικών με αφορμή προβληματισμούς που ανακύπτουν από τις προσπάθειες των συμμετεχόντων
Τελικό editing εργασιών των συμμετεχόντων
Επιλογή και ανάπτυξη προωθητικών ενεργειών για δημιουργούς φωτογράφους

 

Λάμπρος Παπανικολάτος (CV)

Σπούδασε Marketing Communication, Advertising & Multimedia στην Ελλάδα και στην Ολλανδία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα (Academy of Performing Arts / FAMU. Παράλληλα, απέκτησε εμπειρία στην οργάνωση παραγωγής και τον συντονισμό καλλιτεχνικών δρώμενων, μέσω επιτυχημένων συνεργασιών με διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς (Houston FotoFest, Festival of Light, European Month of Photography). Έχει εξειδικευτεί στον τομέα του σχεδιασμού επικοινωνιακής στρατηγικής και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης, ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ανεξάρτητους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στον τομέα της επικοινωνίας και των διαδικτυακών δράσεων (Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης). Επιπλέον υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και του Ιδρύματος Fulbright.

Τέλος, από το 1994 έχει αναπτύξει έντονη καλλιτεχνική και εκπαιδευτική φωτογραφική δραστηριότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οργανώνοντας σεμινάρια, ως ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας ART/IF/ACT καθώς και συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έλαβε σημαντικές διακρίσεις, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Μπιεννάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης στη Ρώμη το 1997 και τη βράβευσή του στο Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ της Αρλ, στη Γαλλία, το 2000. Έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Museum of Fine Arts στο Χιούστον της Αμερικής. Από το 2007 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της οργάνωσης παραγωγής και ως φωτογράφος.