Εκθέσεις σε δέκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας

εξωτερικός χώρος κτιρίου, δημόσια έργα, εργάτες, ένα παιδί που παίζει μπάλα και ένας κύριος με βαλίτσα
· Φεστιβάλ · Βέροια · Ηράκλειο · Καστοριά · Κέρκυρα · Λάρισα · Ξάνθη · Χίος · Ρέθυμνο · Σέρρες · Πάνορμο Ρεθύμνου // Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2010

σε δέκα πόλεις απλώνεται η PhotoBiennale 2010 του Μ.Φ.Θ.

Σε δέκα πόλεις της ελληνικής επικράτειας απλώνεται η PhotoBiennale 2010/21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Εφτά πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα η Καστοριά, η Χίος, η Κέρκυρα, το Πάνορμο Ρεθύμνου, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και οι Σέρρες θα φιλοξενήσουν εκθέσεις της διοργάνωσης κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης (Ιούνιος-Σεπτέμβριος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τρεις πόλεις της Ελλάδας (Λάρισα-Περιφέρεια Θεσσαλίας), (Ξάνθη-Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), (Βέροια-Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) παρουσιάστηκαν εκθέσεις στην πρώτη φάση (Απρίλιος-Μάιος) της PhotoBiennale.

Η PhotoBiennale 2010 εμφανίζεται σε δέκα πόλεις του ελληνικού χάρτη, υπογραμμίζοντας τον εθνικό ρόλο του Μουσείου Φωτογραφίας και εντάσσοντας στον σχεδιασμό τις πόλεις που είτε αποτελούν τουριστικούς πόλους έλξης είτε ζήτησαν από μόνες τους να φιλοξενήσουν φωτογραφικές εκθέσεις. Οι συνεργασίες πραγματοποίησης των εκθέσεων γίνονται άλλοτε με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοτε με ιδιωτικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο η PhotoBiennale του Μουσείου Φωτογραφίας γίνεται διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας της Ελλάδας.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Καστοριά – Σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς
Στο χώρο της Πολιτιστικής Εταιρείας αλλά και στο Δημαρχείο της Καστοριάς θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις «Μια Χαραυγή στη Δύση της» του Αλέξανδρου Βρεττάκου και «The American Resting Place» του Reid Yalom.
Ο Αλέξανδρος Βρεττάκος φωτογραφίζει ένα χωριό-φάντασμα, την παλιά Χαραυγή στο νομό Κοζάνης, καθώς και κάποιους από τους παλιούς κατοίκους του.
Ο Αμερικανός Reid Yalom επιχειρεί ένα ενδιαφέρον και μοναδικό ταξίδι στη θρησκευτική, εθνική και βαθιά ανθρώπινη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα από τη φωτογράφηση κοιμητηρίων και τόπων ταφής.
Διάρκεια εκθέσεων: Ιούλιος – Αύγουστος 2010

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Χίος – Σε συνεργασία με την εταιρεία Citrus
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του δημιουργού, τη Χίο, ταξιδεύει μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση «Εσωτερικός κόσμος–Χίος» του Στρατή Βογιατζή. Στον πολυχώρο Citrus memories στον Κάμπο της Χίου παρουσιάζονται φωτογραφίες από τους εσωτερικούς χώρους 24 χωριών της μαστίχας στη Χίο. Ο δημιουργός αποτυπώνει αρχοντόσπιτα, λαϊκά σπίτια, κελάρια, αποθήκες, παντοπωλεία, κουρεία, καφενεία, χώρους παρατημένους από χρόνια, που όμως αποπνέουν την ατμόσφαιρα μια άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι κατοικούσαν ή εργάζονταν εκεί.
Διάρκεια έκθεσης: 17 Ιουλίου – 17 Αυγούστου 2010

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Κέρκυρα – Σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων
Τα τοπία της Πάρνηθας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 απεικονίζει ο Έκτωρ Δημησιάνος, στην έκθεση «Πάρνηθα». Η έκθεση αυτή παρουσιάζεται στη γενέθλια πόλη του, την Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη Δήμου Κερκυραίων-Αίθουσα Τέχνης. Ο δημιουργός καταγράφει το απόκοσμο σκηνικό που άφησε πίσω της η πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2007: ένα βουνό γεμάτο στάχτες, μπάζα, ερειπωμένα κτίσματα, εικόνες καταστροφής και μετάλλαξης.
Διάρκεια έκθεσης: 04 – 30 Αυγούστου 2010

Περιφέρεια Κρήτης
Πάνορμο Ρεθύμνου – Σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης»
Τέσσερις εκθέσεις της PhotoBiennale 2010 ταξιδεύουν στο παραθαλάσσιο Πάνορμο της Κρήτης και παρουσιάζονται στον Χαρουπόμυλο, ένα οικοδόμημα που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τις εκθέσεις «Άχρονη Χώρα» του Αχιλλέα Τηλέγραφου, «38 δευτερόλεπτα» του Παναγιώτη Τομαρά, «Les Passeurs» του Marin Hock και «Slices of life» του Martijn Peters.
Ο Αχιλλέας Τηλέγραφος αποτυπώνει το φυσικό και αστικό τοπίο της Σαντορίνης το καλοκαίρι του 2004.
Ο Παναγιώτης Τομαράς δημιουργεί εικόνες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αφού το φιλμ κατά τη διάρκεια της λήψης κινείται.
Ο Marin Hock από το Βέλγιο φωτογραφίζει χορευτές που μπλέκονται απροειδοποίητα ανάμεσα στους ανθρώπους στο δρόμο.
Ο Martijn Peters από την Ολλανδία στρέφει τη ματιά του στη συμπεριφορά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους σε έναν δημόσιο χώρο.
Διάρκεια εκθέσεων: 13 Αυγούστου – 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ηράκλειο – Σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου
Στην πύλη Παντοκράτορα του Ηρακλείου παρουσιάζονται οι εκθέσεις «WBoxes» του Χριστόφορου Δουλγέρη, «Cemetery: After Death Shape» του Χαράλαμπου Πολιτάκη, «Μανάμα» του Γιάννη Χατζηασλάνη, «The space between us» της Sarah Van Marcke, «Unsettled» της Isabelle Pateer και «The Birdman» της Jacquie Maria Wessels.
Ο Χριστόφορος Δουλγέρης αποτυπώνει τα γιγάντια ξύλινα κουτιά που καλύπτουν τα αγάλματα και άλλα δημόσια μνημεία στο Westminster στο Λονδίνο, προκειμένου να μην καταστραφούν από τους διαδηλωτές.
Το ζήτημα «της σχηματοποίησης και της οικοδόμησης του θανάτου από τον άνθρωπο» θέτει μέσα από το έργο του ο Χαράλαμπος Πολιτάκης.
Ο Γιάννης Χατζηασλάνης φωτογραφίζει γειτονιές της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μανάμα.
Η Βελγίδα δημιουργός Sarah Van Marcke φωτογραφίζει το ανθρώπινο σώμα στο σύγχρονο αστικό τοπίο.
Η Ολλανδή Isabelle Pateer αποτυπώνει σε μια σειρά φωτογραφιών τις αλλαγές που υφίσταται η περιοχή κοντά στο βελγικό χωριό Doel, καθώς και πορτρέτα νεαρών κατοίκων του χωριού. Η Jacquie Maria Wessels, επίσης από την Ολλανδία, παρουσιάζει πορτραίτα γηγενών και μεταναστών Σουρινάμ μαζί με τα κλουβιά των πολύχρωμων πτηνών τους, αλλά και τις τοιχογραφίες με τις οποίες διακοσμούν τις γειτονιές και τα μαγαζιά τους που μοιάζουν με ρεκλάμες της δεκαετίας του '60.
Διάρκεια εκθέσεων: 01 – 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ρέθυμνο – Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ρέθυμνο ταξιδεύει και παρουσιάζεται η έκθεση «Land Ends» του Παύλου Φυσάκη. Η έκθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: στη Γαύδο, το Βόρειο Ακρωτήρι, τα Ουράλια και τη Σίντρα. Μια αναζήτηση ορίων και ταυτότητας της Ευρώπης. Στις εικόνες αυτές βλέπουμε το δημιουργό να αναζητά τον ορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ταξιδεύοντας στα όρια του ευρωπαϊκού χώρου και φωτογραφίζοντας τις διαφορές των τοπίων στα τέσσερα άκρα του, που είναι τόσες, όσες και οι ομοιότητες που συνδέουν τους ανθρώπους.
Διάρκεια έκθεσης: 06 Σεπτεμβρίου – 30 Οκτωβρίου 2010

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σέρρες
Στις Σέρρες θα παρουσιαστούν τα «Καπνομάγαζα» του Καμίλο Νόλλα. Η έκθεση, που αποτελεί μια παραγωγή του ΜΦΘ και της diadrasi.org, περιλαμβάνει φωτογραφίες από παλιές αποθήκες καπνού στο Αγρίνιο, το Βόλο, την Καβάλα, τη Δράμα και την Ξάνθη.
Ο χώρος και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Δείτε τα τελευταία νέα και όλες τις πληροφορίες στο site της PhotoBiennale:
www.photobiennale.gr και στο blog  photobiennale.tumblr.com