Photo Sunday vol.90 / Φεβρουάριος 2021

φωτογραφία που διακρίθηκε στον διαγωνισμό
· Διαγωνισμοί · Αποτελέσματα · Ελληνικοί · Αθήνα · Αίγινα · Άρτα · Βόλος · Έδεσσα · Καστοριά · Λάρισα · Πρέβεζα · Ρόδος // Δημοσίευση: 07 Απρ 2021

αποτελέσματα

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ολοκληρώθηκε το 2ο Photo Sunday για το 2021 (90ος διαγωνισμός από την έναρξη) που διεξήχθη την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, από τις 00:00 έως τις 23:59, παράλληλα σε 9 πόλεις της χώρας μας και συνδιοργανώθηκε από τη Φωτογραφική Ομάδα fplus, τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion, τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου, τη Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς, τη Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία Πρέβεζας, τη Φωτογραφική Ομάδα Διάφραγμα 26, τη Φωτογραφική Ομάδα Άρτας Φ.Ο.Α. το φωτογραφικό εργαστήρι Αίγινας του Μ.Σ.Αίγινας "ο Καποδίστριας" και η Ομάδα Φωτογραφίας του Συλλόγου Εδεσσαίων Καλλιτεχνών "Απελλής".
 
Το θέμα του 2ου Photo Sunday για το 2021 είχε τίτλο "Ανάγνωση – Διάβασμα"
 

Κάθε αναγνώστης έχει τον δικό του τρόπο να διαβάζει, έχει τον δικό τρόπο να απολαμβάνει την ανάγνωση ενός κειμένου. Σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, στο γραφείο, στην πολυθρόνα, στο κρεβάτι ή ακόμα και στο μπάνιο! Πριν την εξάπλωση του διαδικτύου και των μικρών οθονών (τάμπλετ, κινητά) η ανάγνωση και το διάβασμα γίνονταν σε έντυπα μέσα, τώρα πλέον υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά.

Όποιος και να είναι ο αγαπημένος σας τρόπος, καλείστε να αποτυπώσετε την ανάγνωση!

Το θέμα δόθηκε από τον Σταύρο Ασημάκη μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς.

 

Αποτελέσματα Κοινού
Η φωτογραφία που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στο 2ο Photo Sunday για το 2020 ανήκει στο Δημήτρη Λάγκαλη, από τη Φωτογραφική Ομάδα Ρόδου PhotOrion.

Αποτελέσματα Κριτικής Επιτροπής
Η ίδια φωτογραφία (του Δημήτρη Λάγκαλη) επιλέχθηκε και από τον κριτή αυτού του μήνα που ήταν η Carla Blasco Aguirre (βλ. πρώτη φωτογραφία).

Δώρο νικητή
Από τον Οκτωβρίου του 2018, το περιοδικό Photonet βραβεύει το μεγάλο νικητή που θα επιλέγεται από τον κριτή κάθε διαγωνισμού με ένα βιβλίο – δώρο των εκδόσεών του.

 

Η Carla Blasco Aguirre (κριτής του διαγωνισμού αυτό τον μήνα), ανέφερε σχετικά με την φωτογραφία που επέλεξε:

Η εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε αυτό τον μήνα, είχε ως κύριο θέμα την « ανάγνωση». Η άσκηση αυτή είχε ως στόχο τον προσδιορισμό της λέξης στο πλαίσιο του τρόπου και του χώρου. Επιπρόσθετα προσδιορίσαμε τον όρο «αναγνώσεις» ως το πεδίο – τόπος που πραγματοποιούνται οι εφαρμογές αναγνώσεις σε φυσιολογικές ή ψυχολογικές.

Η «ανάγνωση» είναι το μέσο κατανόησης κειμένων, συμβόλων, (αποκρυπτογράφηση) και ο τρόπος ερμηνείας ενός μηνύματος με πολλές σημασίες. Σύμφωνα με τον Καντ η « ανάγνωση» είναι προσωπική και υποκειμενική υπόθεση του πως αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει ο «αναγνώστης» τα οπτικά μηνύματα.

Ο όρος «ανάγνωση» περιλαμβάνει ένα εύρος πολλαπλών ερμηνειών για τα μηνύματα που προκύπτουν. Μηνύματα που μπορούμε να εισπράξουμε και να αποκωδικοποιήσουμε. Η επιλογή της συγκεκριμένης φωτογραφίας είναι ένα ουσιαστικό δείγμα να κατανοήσουμε τις πολλαπλές ερμηνείες της.

Ο Φωτογράφος μέσο της φωτογραφίας του με θέμα ένα κορίτσι που διαβάσει, καλεί το θεατή να δώσει τη δική προσωπική οπτική ερμηνεία.

Ως σύνοψη της έννοιας του κειμένου επέλεξα την συγκεκριμένη φωτογραφία. Ένα νεαρό κορίτσι σε εξωτερικό χώρο, βυθισμένη στις σκέψεις της, βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Η προοπτική και η συμμετρία είναι ισορροπημένη και πετυχημένη ως ανάγνωση του χώρου. Το ασπρόμαυρο της φωτογραφίας μας παραπέμπει σε παλιές εποχές, ένα ταξίδι στο παρελθόν όταν καθόμασταν σε μέρη για να διαβάσουμε ένα βιβλίο.

Carla Blasco Aguirre . Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1975. Φοίτησε στη σχολή καλών τεχνών του Πανεπιστημίου της της Βαρκελώνης και αποφοίτησε το έτος 1999 με ειδικότητα στη γλυπτική. Εκείνο το διάστημα έκανε διαφορετικά έργα φωτογραφίας και ερεύνα με camera obscura. Το 2003 φοίτησε στην σχολή καλών τεχνών της Σεβίλλης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στη συντήρηση και αποκατάσταση ενώ 2005 απέκτησε και την ειδικότητα στη συντήρηση και αναστύλωση έργων τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει στη Καστοριά και στη Σεβίλλη της Ισπανίας τρεις προσωπικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στη Σεβίλλη. Πρόσφατα ξεκίνησε το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Γιρόνας (Ισπανία) στην ειδικότητα Art-education and Museum και παράλληλα μεταπτυχιακό «Εικαστικές τέχνες και τοπίο: προσεγγίσεις του φυσικού και αστικού χώρου» στην κατεύθυνση: Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη Διδακτική της Τέχνης (Contemporary Approaches to Art Education) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Είναι καθηγήτρια στα ΙΕΚ στο τμήμα Φωτογράφων που διδάσκει Ιστορία της Φωτογραφίας και Τέχνη και Αισθητική.